måndag 30 november 2015

Dramaqueen..

En sån där helg då jag sprang på stan både fredag & lördag. Lördag i större staden med tonårsdöttrarna. Mysigt att få tid med dem! Yogan & meditationen blev inte gjord. Igår vaknande jag upp till något sorts känslomässigt kaos. Offerkoftan kliade & jag var arg! Höll i sig ända tills att jag hade min yogalektion.. Då blev allting bra igen.. Jag behöver yogan... (annars blir det synd både om mig & omgivningen...)
Utan yogan försmäktar jag i denna värld:-)

fredag 27 november 2015

Ljuset

Äntligen fredag! En snurrig vecka med mycket jobb men också ganska mycket energi, mycket rödbetsdrinkar (mixar kokta rödbetor med det gröna) & meditation för hjärtat. Kroppen krånglar litegrann nu, det är mycket stela muskler speciellt i nacken. Igår var jag på den mjuka behandlingen, kraniosacral terapi & det är en mjuk & stilla behandling men det känns att det händer mycket i kroppen.
Hade laddat för att skriva ett inlägg efter min yogaklass i veckan. Körde en ganska knasig kriya & ibland (i november) är jag lite mer tveksam till allting.. Hur mycket jag än älskar effekten av kundaliniyogan kan den också ibland vara lite irriterande & provocerande med sin knasighet. Men jag vet så väl att den där knasigheten gör att den kryper innanför huden. Som att det oväntade & lite överraskande får ljuset att sippra in. Kram & Sat Nam♥

tisdag 24 november 2015

Firar med bubbel & hurra!

Eller, nej, det blev visst firande med en rödbetsdrink... Stordotter gjorde en sallad igår med kokta rödbetor. I morse fanns det en kokt rödbeta kvar & jag mixade den med grönkål, en stor bit ingefära, äpple & apelsinjuice. Det låter kanske inte jättegott, men det var det!
Vad är det jag firar? Jo att jag är i mål med yogapasset för navelpunkten, nabhi kriya, 40 dagar i rad! Hurra vad jag är bra! Kram & Sat Nam

måndag 23 november 2015

Thank god it´s monday

Lite så känns det faktiskt. Skönt att det är vardag så att jag får sova ostört hela natten. Var på trevlig tjejmiddag i fredags & det blev sent. Ännu senare för att jag även passade på att hämta upp stordotter som var hos kompisar. Trött lördag men eftersom jag inte har vett att vila när jag är trött körde jag igång frysavfrostning/garderobsstädning/köpa blommor till advent/långpromenad i en enda röra. Lördag la jag mig tidigt men sen vaknade jag och hämtade stordotter på stan mitt i natten, lite svårt att somna om efter det. Dagen efter skulle mellandotter på gympatävling & minsta dotter är så morgonpigg & pratglad. Sen stod jag i kiosken på gympatävling & hade min yogalektion..
Men jag har absolut hunnit njuta av det fantastiska vädret! Faktiskt även njutit av yogan nu de sista skälvande dagarna innan jag har nått 40 dagar med kriyan för navelpunkten. Känns som styrkan börjar sitta! Har också spontant tillkommit en meditation för hjärtat.

Trångt på yogamattan i lördags då vi var hundvakt till grannens labrador..

torsdag 19 november 2015

Dag 35

Nu är det full fart på mitt jobb. Mycket förändringar & jag som sitter som spindeln i nätet har tusen gula post it lappar på skrivbordet. Ändå känner jag mig ganska lugn inombords, vi får se hur länge det håller i sig. Ikväll blev det dag 35 med Nabhi kriya, kunde inte förmå mig att få min värkande kropp upp ur sängen i morse. Jag hatar verkligen kriyan just nu, höfterna värker & jag har jätteont i ett knä i en rörelse. Nu skriver jag det här med en aning ironi för det är tudelat & jag kommer inte att ge upp förrän jag har nått mitt mål 40 dagar! 
Att undervisa i kundaliniyoga kräver en del förberedelse. Nu längtar jag efter att förnya min repertoar & hitta nya kriyor. Jag har en ny manual som väntar på att provyogas innan jag kan lära ut dem. Oftast kör jag samma pass två gånger i rad men senast fick jag ett infall att byta precis innan passet. Bara att lyssna på magkänslan. Fick panikladda ner mantrat Sat Nam Ji för att jag ville göra meditationen som jag gjorde 40 dagar i slutet av sommaren. Känslan från sommaren fanns kvar i meditationen. Kram & Sat Nam

måndag 16 november 2015

November

Mörkt & grått & världen är en lite kallare plats med tanke på Paris & all annan ondska som vi matas med nu. Har haft en massa inlägg i mitt huvud men har inte lyckats få ut dem på skärmen. Har haft sista gången både på min nybörjarkurs & mitt pass för personalen på lasarettet. Det har varit roligt men nu har jag ett behov av att pusta ut en stund. Har också bestämt ett längre uppehåll runt jul för mina andra yogaklasser. Som vanligt fick jag dåligt samvete när jag ser att eleverna blir lite besvikna, men jag måste ändå se till att jag får min paus. Komma ihåg att vila & ta det lilla lugna.
Har också haft mina tvivel häromveckan (kanske kommer i november varje år?). Man tvivlar på sig själv som lärare & även lite på yogan. Har haft någon elev som egentligen går på ashtanga yoga & har varit skadad & på rekommendation då hamnat hos mig. Någon som högt & tydligt deklarerar att det är ashtanga som gäller för hennes del. Det är ok, jag har också haft ashtangan som mitt enda rättesnöre i många år. Men ändå en liten gnagande känsla & ilska, att det jag gör är också en riktig yogatradition! Fick även tänka tillbaka & påminna mig själv hur jag hamnade här & varför jag gör det jag gör. Påminna mig själv om den andliga upplevelsen jag hade när jag började prova kundaliniyogan lite smått hemma. Om lugnet i vilan mellan rörelserna i det långa djupa andetaget. Om intuitionen som tog fart. Om att helt plötsligt kunna sitta länge i korslagda ben & meditera. Om alla mantran som går rakt in i hjärtat. Men också om utmaningar, tuffa kriyor & så mycket mer att lära.
Nabhi kriya dag 32 idag. De två senaste veckorna har det varit mer kvällsyoga då morgondisciplinen har varit dålig men i morse satt jag tidigt på mattan igen. Kriyan är ganska tuff & jag gör inte fulla tider men jag känner att styrkan har ökat. 8 dagar kvar, längtar efter andra kriyor & mer meditation men ändå nöjd med att jag hänger i! 
Förra inlägget handlade om goda vanor. Jag följer upp med en bild av en annan rutin i vardagen. Att ta en matsked olja varje morgon! Kram & Sat Nam

tisdag 10 november 2015

Goda vanor

Vanor & rutiner är något som jag ofta tänker på. Det kanske blir så när man följer en yogadisciplin & vill att den ska vara en naturlig del av dagen. Dag 26 med min Nabhi kriya & nej det känns inte lika lätt & naturligt som att borsta tänderna, men jag håller i. Keep up and you will be kept up! En vana jag har haft länge nu är att jag alltid smörjer in mina fötter innan jag somnar. Ingen risk att glömma för då känns fötterna alldeles torra.. Förut har jag smörjt med ayurveda olja men just nu har jag en fetare salva från Föllinge som också fungerar bra. Som yogalärare vill man ha fina fötter, inga torra & frasiga fotsulor här inte! Kram & Sat Nam

lördag 7 november 2015

Både svag & stark

Igår hade jag planerat att skriva ett inlägg om gladsaker. Men när jag kom hem efter jobbet så kände jag mig mest arg. Ni vet så där som en björn när man vill välta stora stenar & vråla helt utan anledning. Senare skulle jag till yogastället där jag undervisar då det skulle tas några nya bilder till hemsidan. Gillar inte att blir fotad men tänkte att jag ändå fick ställa upp för gänget. När jag kom dit hade de andra likadana tights, visserligen av en slump men ändå jag kände mig ändå lite fel i mina vita kläder. Får också lite kalla fötter när man ska anpassa sig efter en grupp, även om det är fina yogavänner. Har alltid haft svårt för grupptryck där alla ska göra lika. Kanske har att göra med att jag är ensambarn (min bror är tio år yngre då räknas man som ensambarn..).  Det är både en svaghet & en styrka kan man säga. Nog om det, korten blev tagna... alla glada & nöjda. Hemsidan hittar du här.

 

Kaffe & macka efter morgonyogan, det är gladsaker om något!
 
Gladsakerna då. Känns som energin har kommit tillbaka. Jag har varit ute & gått flera kvällar trots mörker blir man piggare av frisk luft. Skönt att känna sig piggare & starkare! 23 dagen med yogapasset för navelpunkten Nabhi Kriya. Går fortfarande lite så där men jag är ändå nöjd med att jag hänger i! Kram & Sat Nam


onsdag 4 november 2015

Med blåbär på tröjan, tekniskt strul & en liten yogalista

I morse var jag nyttig & åt fet yoghurt med frysta bär, bara att ett blåbär tydligen fastnade i sjalen & nu har jag en stor blåbärsfläck på tröjan... Igår när jag hade yoga på lasarettet ringde det i min mobil mitt i avslappningen trots att ljudet var av! Trodde jag hade missat att stänga av ljudet men när jag provade blev det åt fel håll & jag satt på ljudet varav det ringde igen, då stängde jag av det & det ringde igen & kopplade upp av sig själv & min dotter sa hej ut i högtalarna... Ridå.. Nästa gång ska jag ha på flygplansläge, är ju beroende av mobilen för min timer & itunes! Vad ska man göra annat än att skratta åt det.. men jag hade redan en sådan där känsla att jag inte var riktigt i fas inför yogalektionen...
Bildbevis, blåbär på tröjan. inte riktigt min vecka eller??
Marica har utmanat med en yogalista & jag hänger gärna på!

Varför började du med yoga?
Jag hade länge varit en sökare, läst självhjälpsböcker om attraktionslagen, lyssnat på guidade avslappningar, mediterat i grupp, köpt stenar & kristaller (new age varning..). Även provat att yoga hemma med böcker från biblioteket, men det gick inte helt bra, yoga är svårt att läsa sig till. Till slut hittade jag en klass i power yoga på ett gym. Jag hade tränat mycket på gym förut men hade stora problem med mina knän. Det här var något helt annat och första gången tyckte jag det var helskumt då alla verkade vara så fokuserade på sig själva men efter någon gång var jag hooked!

Har yogan förändrat ditt liv?
Ja absolut till det bättre, Yogan har gett mig verktyg till att vara lugnare & stävja min panikångest jag hade i yngre år. Man blir gladare av yoga!

Bästa yogaläraren?
Jag tänker att alla mina lärare har varit bra på olika sätt. Som lärare tänker jag ofta att det är yogan som gör jobbet & vi lärare bara förmedlar den. Idag har jag ett gäng lärare runt mig från lärarutbildningen. Senaste lärarmötet som gick rakt in i hjärtat var Sada Sat Singh! Birgitta på yogainstitutet i Karlstad har varit med mig länge både på Mediyoga & Kundaliniyoga utbildningen. Hon är en trygg klippa.

Bästa yogamoment du har varit med om?
I våras på Ängsbacka med ovan nämnda Sada Sat Singh var verligen ett happy moment. När jag först hittade & började testa kundaliniyogan hemma var också ett landmärke. Men jag har haft många moment genom åren även med ashtangayogan, wow stunder med närvaro i nuet.

Favorityogaposition
Nu för tiden har jag så lite fokus på själva positionerna. Det är mer närvaron & andningen. Men alla ryggradsvärmande dynamiska kundaliniyogaövningar som ryggflex, ryggvridning & suficirklar, bara älskar jag.

måndag 2 november 2015

Med ångesten nafsande i hälsenorna

Så har det känts lite den senaste tiden. Som när jag vaknade en natt & hade så ont i vänster sida av nacken, vänster axel & strålande ut i vänster arm. Är man lite hypokondrisk (som jag är) tänker man genast att det är något fel på hjärtat. Tänkte att pinsamt om jag måste åka till akuten nu, kanske någon av de som går på min yoga på lasarettet är där & tänker att hon som håller på med yoga borde väl inte få problem med stress/hjärtat.. Kan skratta åt det nu..Med hjälp av djupa långa andetag gav sig pankikänslorna & jag kunde somna om. Har haft den där känslan att jag inte orkar med, inte hinner med, inte räcker till. Men jag inser också att det har varit en ganska jobbig pms som jag har gått igenom. Har haft problem med hormonerna lite till & från (mer från på sistone) & mensen är väl allt annat än regelbunden. Den här gånger var det som all kraft i kroppen gick åt.. Skönt att vara ute på andra sidan även om jag förstår att jag ska vara rädd om mig. Annars har helgen varit bra, goda vänner på oambitiös middag. Perfekt med långkok/gulaschgryta som vi fixade redan på morgonen & fick puttra hela dagen. Sedan lite väntan på tonårsdotter som var ute på roligheter. Trots trötthet igår var det så himla kul på mina yogaklasser. Speciellt på kundaliniyogan då jag körde en kriya för njurarna som är både utmanande & härlig... Älskar yogan! Min egen practise fortsätter med nabhi kriya, den är dock något reducerad nu under början av ladies holiday..

På lunchen tog jag bilen ett stenkast bort till en vandringsled. Gick där mycket när lillhunden var liten. De hade visserligen huggit ner en stor del av skogen men ändå, bliss & djupa andetag. Kunde ha gått där resten av dagen om tid hade funnits. Det gäller att tanka dagsljus! Kram & Sat Nam